
Rekenen
Moeilijkheden met rekenen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren van een kind. Ergotherapie kan hierbij een belangrijke rol spelen door praktische strategieën aan te bieden en de juiste hulpmiddelen in te zetten om rekenmoeilijkheden te verlichten.
De ergotherapeut werkt samen met het kind om inzicht te krijgen in de specifieke moeilijkheden die hij of zij ondervindt bij het rekenen. Dit kan gaan om verschillende aspecten, namelijk getallenkennis, hoofdrekenen, metend rekenen en meetkunde.
Door middel van oefening, aanpassingen in de omgeving en specifieke strategieën helpt de ergotherapeut om rekenvaardigheden te verbeteren, zodat het kind meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen ervaart.
Taalvaardigheden
Kinderen die moeite hebben met taalvaardigheden kunnen zich in verschillende situaties belemmerd voelen. Dit kan variëren van moeilijkheden met spelling, zinsontleding, woordleer, etc. Taal speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een kind, en moeilijkheden in dit gebied kunnen invloed hebben op hun zelfvertrouwen, schoolprestaties en sociale interacties.
Ergotherapie helpt kinderen om hun taalvaardigheden te verbeteren door middel van praktische oefeningen en een gerichte ondersteuning. De ergotherapeut werkt samen met het kind om de specifieke uitdagingen in kaart te brengen en door middel van spel het kind te ondersteunen op een speelse en motiverende manier. De therapie wordt afgestemd op de persoonlijke behoeften van het kind, zodat ze op hun eigen tempo vooruitgang boeken.


Fijne motoriek
Fijne motoriek verwijst naar de bewegingen die we maken met onze handen en vingers, zoals schrijven, knippen, tekenen, en het vasthouden van voorwerpen. Voor sommige kinderen kan het ontwikkelen van fijne motoriek een uitdaging zijn. Moeilijkheden met fijne motoriek kunnen invloed hebben op het dagelijks functioneren, zoals het aankleden, het gebruik van bestek, of het maken van schoolwerk.
Ergotherapie biedt gerichte ondersteuning voor kinderen met motorische moeilijkheden. De ergotherapeut helpt het kind door middel van speelse oefeningen en praktische activiteiten om de spiercontrole, coördinatie en precisie te verbeteren. Door gebruik te maken van verschillende technieken en materialen, kan de ergotherapeut het kind helpen om motorische vaardigheden op een plezierige en motiverende manier te ontwikkelen. Het doel is om het kind meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid te geven, zodat ze beter kunnen functioneren op school, thuis en in sociale situaties.
Hulpmiddelenadvies
Sommige kinderen hebben moeite met dagelijkse activiteiten door fysieke, cognitieve of ontwikkelingsgebonden uitdagingen. Hulpmiddelen kunnen hen helpen om meer zelfstandig te functioneren en hun zelfvertrouwen te vergroten. Of het nu gaat om hulpmiddelen voor mobiliteit, communicatie of het ondersteunen van specifieke vaardigheden, onze ergotherapeut kan kinderen helpen de juiste hulpmiddelen te vinden die aansluiten bij hun behoeften.
De ergotherapeut werkt nauw samen met het kind en de ouders om te bepalen welke hulpmiddelen het beste passen bij de dagelijkse activiteiten van het kind. Dit kan gaan van speciaal aangepast schrijfgerei tot hulpmiddelen om te helpen bij het aankleden of eten. De ergotherapeut zorgt ervoor dat de hulpmiddelen goed passen binnen het leven van het kind en deze ook leert om ze optimaal te gebruiken.
